Wzory
Pomocy: Czy wzor na promien kuli wpisanej w wieloscian jest prawidlowy:
r=3V/S gdzie S to pole pole powierzchni calkowitej a V objetość

16 mar 12:25
Jerzy:
To jest wzór prawdziwy dla każdej kuli
16 mar 12:29
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
S
kuli = 4πR
2
| | V | | | | 1 | | 4πR3 | | 1 | |
Więc: |
| = |
| = |
| * |
| = |
| R |
| | S | | 4πR2 | | 3 | | 4πR2 | | 3 | |
| | 3V | |
A więc ostatecznie: R = |
| |
| | S | |
16 mar 12:37
Pomocy: tak ale mi chodziło że s to pole powierzchni całkowitej Wielościanu i V również Wielościanu
17 mar 02:39