Pomocy
Majkel: Znajdź wszystkie takie pary liczb naturalnych, że ich największy wspólny dzielnik wynosi 6, a
ich najmniejsza wspólna wielokrotność jest równa 210.
16 mar 12:17
kochanus_niepospolitus:
czyli:
x = a*6
y = b*6
NWD(a,b) = 1
NWW(6a ,6b) = 210 = 6*35
16 mar 12:21
kochanus_niepospolitus:
wystarczy taka podpowiedź
16 mar 12:21
Majkel: nie wiem jak się za to zabrac
16 mar 12:30
kochanus_niepospolitus:
Wiesz, że NWW(6a,6b) = 6*35
czyli NWW(a,b) = 35
Wypiszmi wszystkie pary liczb takie, że:
NWW(a,b) = 35 = 5*7 oraz NWD(a,b) = 1 (czyli są względnie pierwsze)
skoro dwie (jakieś tam) liczby są względnie pierwsze i jednocześnie ich najmniejsza wspólna
wielokrotność to 5*7 to jakie to będą liczby?
16 mar 12:33
irena_1:
a, b− liczby względnie pierwsze i a*b=35
(a=1 i b=35) lub (a=5 i b=7)
(x=6 i y=210) lub (x=30 i y=42)
16 mar 12:36
Majkel: 1 i 35 , 5 i 7
16 mar 12:43
Majkel: Dziękuję serdecznie za pomoc
16 mar 12:45