funkcja parametr
polis:

Pod tym linkiem, żeby nie powielać zadań jest rozwiązanie
https://matematykaszkolna.pl/forum/210294.html
wszystko rozumiem, a jednak gdy
przychodzi narysować to mam problem czy ten wykres jest dobry:
Przepraszam za nieudolny rysunek nie za bardzo jeszcze umiem tu rysować \na marginesie chwała
twórcom tego forum\
rozwiązaniem ma być x c (−4,−4) u(−1,1)u(2,4)
16 mar 12:07
polis: źle bład rozwiązaniem ma być x c (−4,−2) u(−1,1)u(2,4)
16 mar 12:22
kochanus_niepospolitus:
| | 2 | |
To jest prawidłowy wykres funkcji f(x) = |
| |
| | |x|−2 | |
16 mar 12:29
polis: Dzięki kochanus
niepospolitus: co za nick

moje błądzenie polega na tym że nie wiem
skąd wziął się ten dolny na środku wykres według mnie to nie jest wykres f(x)=
2|x|−2
najpierw robię
2|x| potem wektor więc skąd to dziadostwo środkowe−możesz wytłumaczyć ?
16 mar 13:13
polis: wiem że dziedzina to R −{−2.2} i co dalej ...
16 mar 13:17
PW: Błądzisz przy rysowaniu o jakim opowiadasz..
Zrób "po szkolnemu": najpierw wykres dla x>0, czyli wykres
| | 2 | |
g(x) = |
| , x∊(0,∞)\{2}, |
| | x−2 | |
a następnie dla x < 0
| | 2 | |
h(x) = |
| , x∊(−∞,0)\{− 2}. |
| | −x −2 | |
16 mar 16:09
PW: Zgubiłem 0 z dziedziny, trzeba powiększyć o nie dziedzinę g.
16 mar 16:11
polis: PW: Bardzo dziękuję, że jeszcze komuś się chciało mi wyjaśnić, zrobiłam i wyszło, ale nie
pojmuję dlaczego w rozwiązaniu jest jeszcze przedział (−1,1)
te dwa są dla mnie zrozumiałe (−4,−2) u(2,4) skąd (−1,1) przecież to leży poniżej osi x
mógłbyś mi to jeszcze wytłumaczyć−proszę
16 mar 20:51
polis: nikt nie wie ?
16 mar 21:38
polis: looknijcie dla was to pestka
16 mar 22:20
PW: Tam jest wszystko wyjaśnione, mieliśmy rozwiązać "rysunkowo" nierówność
kochanus−niepospolitus podpowiedział tylko trudniejszy wykres, myślał że prawą stronę
narysujesz samodzielnie.
16 mar 23:34