Rozwiąż układ równań
Maro: Ma ktoś może jakis pomysł na ten układ równan?
x2+y2=17
x+xy+y=9
30 gru 13:42
mix:
z drugiego równania wyznaczamy x
| | 9−y | |
x( 1+y) = 9−y => x = |
| ... dla y ≠−1
|
| | y+1 | |
podstaw za x do pierwszego równania
| | (9−y)2 | |
|
| +y2 = 17 /* ( 1+y)2
|
| | (1+y)2 | |
( 9−y)
2 +y
2( 1+y)
2 = 17( 1+y)
2
dokończ........
odp: (1,4) ( 4,1)
30 gru 16:31
AS:
(x + y)2 − 2*x*y = 17
x + x*y + y = 9
Przyjmuję podstawienie: x + y = a ,x*y = b
a2 − 2*b = 17 a2 − 2*b = 17
a + b = 9 2*a + 2*b = 18 stronami dodaję
a2 + 2*a − 35 = 0 => a1 = −7 lub a2 = 5
b1 = 16 lub b2 = 4
Stąd nowe układy równań
x + y = −7 x + y = 5
x*y = 16 x*y = 4 dalej policz samodzielnie
30 gru 17:05
mix:
30 gru 17:06