potęgi
kera: czy ktoś z tego szanownego forum mi pomoże to nprawde PILNE


16 mar 11:27
Jerzy:
A o co codzi ?
16 mar 11:31
kera: TO JEST TO ZADANIEJeszcze raz: uzasadnij że x=(818)10 − (1618)5 jest podzielne przez 10 PILNE
PLIS TYLKO Z UZASADNIENIEM
16 mar 11:33
kera: Sory ale mi bardzo zalezy i sie spieszę i wychodza błedy
uzasadnij że x=(818)10 − (1618)5 jest podzielne przez 10 PILNE PLIS
TYLKO Z UZASADNIENIEM
16 mar 11:39
piotr1973: liczba 8180 zakończona jest szóstką, bo co czwarta potęga liczby 8 jest zakończona szóstką,
a 180 dzieli się przez 4
również każda potęga liczby 16 jest zakończona szóstką
więc różnica tych liczb jest zakończona zerem, a więc podzielna przez 10
16 mar 11:54
kera: sory ale troszke nie kumam moze troszeczke jaśniej
16 mar 12:01
Mila:
x=(818)10 − (1618)5=
=8180 −1690=
=(84)45−1690=
=409645−1690=(.....6)−(...6)=(....0)
cyfra jedności liczby 409645 jest równa 6
cyfra jedności liczby 1690 jest równa 6
zatem różnica tych liczb ma cyfrę jedności równą 0⇔ liczba x jest podzielna przez 10.
16 mar 18:00