funkcje trygonometryczne
Jagnienka: Pilne! Pomocy
Jeśli tgα= −1 1/3, to iloczyn sinα*cosα jest równy...
16 mar 10:18
qulka: −12/25
16 mar 10:22
Jagnienka: jak to obliczyłeś/łaś?
16 mar 10:30
qulka:

−3/5 • 4/5
16 mar 10:31
Jagnienka: ale przecież bok nie może być ujemny?
16 mar 10:34
qulka: narysuj sobie ten trójkąt w układzie współrzędnych, będą minusy
16 mar 10:38
Jagnienka: aha ok, dzięki
można w inny sposób?
16 mar 10:40
qulka: zawsze można

np. układ z jedynki trygonometrycznej i tg=sin/cos
16 mar 10:42
Jagnienka: no właśnie ja próbowałam w ten sposób i coś źle robiłam.... bo mi nie chciało wyjść.
16 mar 10:46
qulka: napisz to sprawdzę
16 mar 10:49
Jagnienka: wyszło mi tak, ale nie za bardzo wiem co z tym dalej zrobić
−4cosα=3sinα
sin2 α=5/3cos2α
16 mar 10:51
qulka:
sinα=−4/3 cosα i sin2α+cos2α=1 więc
16/9 cos2α+cos2α=1 i liczysz cos
16 mar 10:56
Jagnienka: dziękuje bardzo!
16 mar 10:57
16 mar 17:03