Geometria analityczna
Paulina E.C.H: Dane są punkty A=(1;5), B=(7,1), C=(1,−2). Wyznacz współrzędne punktu D tak, aby czworokąt ABCD
był równoległobokiem. Oblicz pole powierzchni i obwód tego równoległoboku.
16 mar 09:19
qulka:

D(−5;2)
wektor BA=wektorCD
16 mar 09:46
Paulina E.C.H: Ze wzoru na długość odcinka o końcach w punktach obliczy długości boków i wyjdzie obwód. A jak
pole?
16 mar 10:07
Jerzy:
Tak nic nie obliczysz....skorzystaj z równości wektorów
16 mar 10:12
qulka: tablice maturalne żółte str 6 wzór na pole trójkąta tylko bez 1/2 to pole czworokąta
16 mar 10:13
qulka: jerzy ..tak obliczy obwód wymagany w zadaniu
16 mar 10:14
Jerzy:
Widziałem tylko rysunek , bez podpisu
16 mar 10:17
Paulina E.C.H: Punkt A=(−1;5), źle przepisałam polecenie.
16 mar 10:32
qulka:

obwód 14
√5
16 mar 10:36
qulka: D(−7;2)
16 mar 10:36
Paulina E.C.H: Przed chwilą to obliczyłam. A jak się zabrać za pole?
16 mar 10:38
qulka: tablice maturalne żółte str 6 wzór na pole trójkąta tylko bez 1/2 to pole czworokąta
16 mar 10:42
Paulina E.C.H: Mogę wykorzystać wzór z połową obwodu(p) i potem pomnożyć razy 2?
16 mar 10:44
16 mar 10:44
qulka: ten jest lepszy ..tylko wyrzuć tę 1/2 z przodu
16 mar 10:45