Reguła mnożenia i reguła dodawania
broxy: Co robię źle? Dwa wyniki nie zgadzają się z odpowiedziami...
Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}, jeśli cyfry w
liczbie mogą się powtarzać oraz:
a) w każdej liczbie wystąpi cyfra 2,
b) każda liczba ma być parzysta,
c) w każdej liczbie wystąpi cyfra 3 i nie wystąpi cyfra 7?
a)
* 3
7 7 1
Zgodnie z regułą mnożenia:
7 * 7 * 1 = 49
49 * 3 = 147
a wynik ma wyjść 127...
b) Są 3 liczby parzyste w tym zbiorze więc wystarczy jes postawić na końcu a pozostałe 2 cyfry
to jedna z 7.
7 7 3
Zgodnie z regułą mnożenia:
7*7*3 = 147
Tu jest dobrze.
c) Nie wystąpi cyfra 7 więc od razu o jedną możliwość mniej:
*3
6 6 1
6*6*3 = 108
a ma wyjść 91
16 mar 01:02
yyhy: a)
Jeżeli 2 jest na 1 miejscu czyli liczby 2xx to jest ich 1*6*6=36
Analogicznie dla przypadków x2x oraz xx2 mamy po 36 (łącznie 36+36+36=108 możliwości)
Zakładamy przy tym, że x nie jest dwójką
−−Jeżeli występują 2 dwójki to mamy takie sytuacje:
22x 2x2 x22 (każda po 6 sposobów x∊{1,3,4,5,6,7}) łącznie 6*3=18
Jest jeszcze sytuacja 222 czyli dodatkowa liczba spełniająca założenia
Łącznie mamy 108+18+1=127 możliwości
16 mar 01:48
yyhy: b) Liczba ma mieć 3 cyfry i być parzysta
Do wyboru liczb mamy :1,2,3,4,5,6,7
Cyfry mogą się powtarzać
Zeby była parzysta, ostatnią cyfrą musi być 2 lub 4 lub 6
mamy zatem
xx2, xx4 oraz xx6 takie przypadki
w miejsce x moge wstawić cokolwiek ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7}
Łącznie daje mi to 7*7+7*7+7*7=147 przypadków
16 mar 01:51
yyhy: c) ma wystąpić cyfra 3 i nie wystąpić cyfra 7
czyli sytuacje:
3xx, x3x, xx3 gdzie x∊{1,2,4,5,6} czyli 5*5+5*5+5*5=3*5*5=75 możlwości
33x, x33, 3x3 gdzie x∊{1,2,4,5,6} czyli 5+5+5=15 możliwości
333 czyli 1 możliwość
Łącznie : 75+15+1=91 możliwości
16 mar 01:54