matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
anka96:
Oblicz granicę ciągu a
n
4
a
n
=
√
n
2
+ 5n
− n
Wychodzi mi
∞
−
∞
w mianowniku, a to symbol nieoznaczony i nie potrafię go ominąć.
15 mar 23:29
jc:
Mnożysz licznik i mianownik przez
√
n
2
+5n
+ n:
4(
√
n
2
+5n
+ n)
a
n
=
5n
Teraz dzielisz licznik i mianownik przez n:
4(
√
1 + 5/n
+ 1)
a
n
=
5
Teraz granica jest oczywista.
16 mar 00:19