zadania 4 kl
oli: Za 3 piłki do koszykówki i 8 piłek do siatkówki szkoła zapłaciła 1060zł. Jedna piłka do
koszykówki kosztowała 116zł. Ile kosztowała jedna piłka do siatkówki?
15 mar 21:56
Ignacy007: y − pilka siatkowa
x − pilka do kosza
3x + 8y = 1060
x = 116
348 + 8y = 1060
y = 89 zł
15 mar 22:02
Mila:
To czwarta klasa:
116− cena piłki do koszykówki
3*116=348
1060
−348
−−−−−−
712
712:8=89
odp. Jedna piłka do siatkówki kosztowała 89 zł.
Oli wykonaj mnożenie i dzielenie sposobem pisemnym.
15 mar 22:14
oli: Dziękuję
15 mar 22:17
Mila:
15 mar 22:43