Rachunek prawdopodobieństwa
SeReK: Rzucamy trzy razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) dokładnie jednego orła
b) co najmniej jednego orła
POMOCY
15 mar 21:55
Jack: a)
A − dokładnie jeden w 3 rzutach
{ORR, ROR, RRO}
wiec
b)
A − co najmniej jednego orła
A ' −> żadnego orła
A ' = {RRR}
| | 1 | | 7 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
15 mar 22:01
SeReK: A mam jedno jeszcze pytanie.
c) Co najwyżej 2 orły
15 mar 22:06
Jack: A − co najwyzej 2 orly
A ' − wiecej niz 2 orly (czyli 3 orly)
A ' = {OOO}
| | 1 | | 7 | |
P(A) = 1−P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
przynajmniej tak mi sie zdaje...
15 mar 22:08