Geometria analityczna
Paulina E.C.H: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2+6x−8y+15=0 i prosta o równaniu y=−2x+3
a) Wyznacz współrzędne środka i długość promienia tego okręgu.
b) Oblicz współrzędne punktów A i B przecięcia danej prostej i danego okręgu.
c) Punkty A i B są wierzchołkami prostokąta ABCD wpisanego w ten okrąg. Oblicz współrzędne
punktów C i D.
Wyznaczyłam współrzędne środka
S=(−3;4)
15 mar 21:24
Qulka:
15 mar 21:28
Qulka: r=√10
A(0,3) B(−2,7) C(−6,5) D(−4,1)
15 mar 21:30
Paulina E.C.H: Jeszcze jakbyś napisała/napisał jak to wyliczyłaś/wyliczyłeś to byłoby super
15 mar 21:38
Qulka: policzyłam kratki

wzór na r masz w tablicach maturalnych
potem układ z równania okręgu i prostej masz A i B
potem prostopadła do danej przechodząca przez A potem druga przez B
potem znów układ z okręgiem
15 mar 21:45
Paulina E.C.H: Ale jesteś sprytna
15 mar 21:46
Paulina E.C.H: (x+3)2+(y−4)2=r2
15 mar 21:50
Qulka: tak i r2=a2+b2−c
15 mar 21:53
Paulina E.C.H: Zrobiłam układ równań i wyszło x=−3 lub x=1
15 mar 22:05
Paulina E.C.H: r=5
15 mar 22:06
Qulka: jak Ci wyszło takie r
15 mar 22:09
Paulina E.C.H: Wyszło mi x1=−3 i x2=1
Podstawiłam pod ten wzór
(x+3)2+(y−4)=r2
i r wyszło 5. Chyba coś źle zrobiłam bo z rysunki widać, że r wynosi około 3.
15 mar 22:18
Qulka: co podstawiłaś pod ten wzór

w tablicach masz wzór z postaci ogólnej który Ci napisałam o 21:53
15 mar 22:20
Paulina E.C.H: x2+y2−2ax−2by+c=0
z tego wyszło mi, że a=−3 i b =4
i podstawiłam pod wzór
(x−a)2+(y−b)2=r2
15 mar 22:24
Qulka: jak?
15 mar 22:25
5-latek : x2+y2+6x−8y+15−0
(x2+6x+y2−8y+15−0
(x+3)2−9+(y−4)2−16+15=0
(x+3)2+(y−4)2= 9+16−15
(x+3)2+(y−4)2=10 to r=√10
Teraz zobacz
(x+3)2= x2+6x+9
to x2+6x= (x+3)2−9
To samo (y−4)2= y2−8y+16
to y2−8y= (y−2)2−16
15 mar 22:26
Paulina E.C.H: −2a=6
a=−3
−2b=−8
b=4
15 mar 22:26
5-latek : =(y−4)2−16 ma być
15 mar 22:26
Qulka: no to a i b dobrze..ale jak z tego r liczyłaś
15 mar 22:32
5-latek : Paulina ma kłopoty rachunkowe dlatego tak liczy
15 mar 22:37
piotr: (x+3)2+(y−4)2=10
y=3−2 x
⇒x=−2, y=7
x=0, y=3
15 mar 22:38
Paulina E.C.H: A jak zrobić c?
16 mar 10:21