Liczenie funkcji
Robson: Witajcie
Czy mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości odnośnie liczenia funkcji trygonometrycznych
podniesionych do kwadratu?
O tuż mam taki przykład obliczyć:
sin2(5,4*2)
I czy robi to się tak jak ja to zrobiłem:
sin2(5,4*2) = sin2(5,4*2)2 = sin2 (29,16*4) = sin2 (7,29*) = (0,1277)2 =
0,0163
7,29*−odczytałem z tabeli trygonometrycznych i wziąłem 1/3 z różnicy wartości 7* i 8*
gdzie znak ,,* '' − stopnie
15 mar 21:21
PW: Źle, symbol
sin
2α
oznacza
(sinα)
2.
Po co podnosisz
do kwadratu?
15 mar 22:03
Robson: Hm no własnie myślałem, że (sinα)2 jest równoznaczne sin2 (α)2
Czyli argumentu do kwadratu nie podnoszę?
15 mar 22:38
Qulka: tak, nie podnosisz
15 mar 22:42
Robson: ok, dzięki za pomoc!
15 mar 22:44