Rachunek prawdopodobieństwa
SeReK: Z grupy osób wśród których znajduje się 6 kobiet i 5 mężczyzn wybieramy losowo 2 osoby. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że wybrane osoby to kobieta i mężczyzna ?
15 mar 21:17
Qulka: 6•5/(11•10/2) = 6/11
15 mar 21:34
SeReK: Mogłabyś/Mógłbyś to wytłumaczyć ?
15 mar 21:38
15 mar 21:48
Mila:

A − wylosowano kobietę i mężczyznę
| | 6 | | 5 | | 5 | | 6 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 11 | | 10 | | 11 | | 10 | |
15 mar 21:48
SeReK: Metodą drzewkową wyszło mi 3/11. Chyba że coś źle robię albo nie można tego wykonać metodą
drzewkową
15 mar 21:51
SeReK: Dziękuje
15 mar 21:51
Qulka: można ale musisz policzyć obie gałązki (u Mili na różowo)
15 mar 21:52