czworokąty i okręgi
duo: zad.1 W równoległoboku, w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego. kat ostry ma
miarę 60 stopni a krótsza przekątna ma długość4√3. oblicz długości boków równoległoboku.
zad.2 Dane są dwa okręgi współśrodkowe o różnych promieniach. Cięciwa większego okręgu jest
styczna do mniejszego i ma długość 12 cm. Oblicz pole pierścienia kołowego utworzonego przez
te okręgi.
Bardzo proszę opomoc.
15 mar 21:10
dero2005:

d = 4
√3
d
2 = (2a)
2 + a
2 − 2*2a*a*cos60
o
a =
15 mar 21:31
dero2005:

R
2 − r
2 = 36
P = π(R
2 − r
2) = 36π
15 mar 21:39
Eta:

Bez tw. kosinusów ( na poziomie gimnazjum

a>0
1/ 3a
2+9a
2=(4
√3)
2 ⇒ 12a
2=48 ⇒ a=2
to długości boków równoległoboku są równe :
8 i 4
15 mar 21:39