napisz wzór f. liniowej
Dominika: Napisz wzór funkcji linowej f w postaci f(x)=ax+b gdy f(3x)=3f(x)+10 i f(x+3)=f(x)+12
Nie rozumiem, jakby ktoś mógł wyjaśnić na tym przykładzie
15 mar 20:32
Qulka: f(x)=ax+b
więc
a(3x)+b=3(ax+b)+10
oraz
a(x+3)=ax+b+12
i rozwiązujesz i wyliczasz a i b
15 mar 20:37
Qulka: b=−5 a=7/3 f(x) = 7x/3 −5
15 mar 20:39
Mila:
f(x)=ax+b
1) f(3x)=a*(3x)+b =3ax+b
3*f(x)+10=3*(ax+b)+10=3ax+3b+10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−⇔
3ax+b=3ax+3b+10⇔b=3b+10
2b=−10
b=−5
2)
f(x+3)=a*(x+3)+b=ax+3a+b
f(x)+12=ax+b+12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ax+3a+b=ax+b+12
3a=12
a=4
f(x)=4x−5
=========
spr. wykonaj sama.
15 mar 20:39
Janek191:
f(x) = a x + b
1) f(3 x) = 3a x + b = 3*( a x + b) + 10
2) f(x + 3) = a(x + 3) + b = a x + b + 12
więc
b = 3 b + 10 ⇒ b = − 5
3a + b = b + 12 ⇒ a = 4
Odp. f(x) = 4 x − 5
=============
15 mar 20:44
===:
jeśli f(x)=ax+b
to:
1) f(3x)=3ax+b zatem 3ax+b=3ax+3b+10 ⇒ b=−5
2) f(x+3)=a(x+3)+b czyli a(x+3)−5=ax−5+12 ⇒ a=...
i wszystko jasne
15 mar 20:44
Qulka: rzeczywiście zapomniałam o b w drugim równaniu
15 mar 20:47
15 mar 20:47