pomocy
Pau: Hej ktoś to potrafi mi wytłumaczyć w sposób inny niż ja ?
Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia.
a) 2x3 − 3x2 −9x
w odpowiedzi jest : x(2x+3)(x−3)
ja doszedłem do tego że : x(2x3 − 3x−9) a dalej jest możliwość ominięcia wymyślania liczb
tzw: jak w tym przykładzie jeszcze rozkładania na dwa nawiasy ?
15 mar 20:18
5-latek : x*2x3=2x4
a masz wielomian stopnia trzeciego
x(2x2−3x−9) już wiadomo ?
15 mar 20:20
Qulka: policz deltę bo w nawiasie masz 2x2
15 mar 20:20
Eta:
x(2x
2−3x−9) = x(2x+3)(x−3)
| | 3 | | 3 | |
bo Δ= 81 , x= 3 lub x= − |
| to x*2(x+ |
| )(x−3) = x(2x+3)(x−3) |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 20:23
Pau: dzięki
15 mar 20:36