Planimetria
Marcinek:
![rysunek](rys/120858.png)
w trójkącie ABC o bokach długości |AB|=10 , |BC|= 8 i |AC|= 6 poprowadzono prosta DE równoległa
do boku AC.
oblicz długości odcinków DB i EB, jesli prosta ED podzieliła:
b) trójkąt ABC na dwie figury o równych polach
Mój zamysł jest taki ,że
Tales
y(10−x) = x(8−y) +
P
ADCE = (6+z)... choć nie zastanawiam się czy nie warto by było podzielić ten czworokąt
na dwa mniejsze trójkąty tylko nie wiem czy było by to dobre rozwiązanie. wydaje mi się ,że
nie.
15 mar 20:02
===:
... daleko masz jeszcze Kutna ?
15 mar 20:12
===:
Wszystko wynika z faktu, że prosta przechodząca przez E i D podzieliła trójkąt ABC
na dwa trójkąty o równych polach
15 mar 20:15
Eta:
![rysunek](rys/120864.png)
P(ABC)= 24 to P(BDE)=12
Trójkąty ABC i BDE są podobne z cechy (kkk) w skali k>0
P(ABC) | |
| =k2 ⇒ k2=2 ⇒ k=√2 |
P(BDE) | |
| 8 | | 10 | |
to |EB|= |
| = 4√2 i |DB|= |
| = 5√2 |
| √2 | | √2 | |
i to wszystko
15 mar 20:18
Marcinek: Kurcze to już xD Po co ja kombinowałem xd Dziękuje bardzo serdecznie
15 mar 20:22
Marcinek: choć chwila momencik P(BDE)=12 ( czemu 12 ) ?
15 mar 20:23
Eta:
15 mar 20:23
Eta:
Z treści zadania:
P1+P1=2P(ABC) ⇒ 2P1=24 ⇒ P1=12
15 mar 20:24
Qulka: bp 6•8/2= 24 a połowa 24 =12
15 mar 20:25
Eta:
poprawiam zapis
P
1+P
1= P(ABC)
Spokojnie
Qulka ....
15 mar 20:26
Marcinek: ok mój błąd , dzięki
15 mar 20:47