całka
bimbam: cześć
proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki
∫
√1−cost dt = ∫
√2sin2(t/2) dt =
√2 ∫
√sin2(t/2) dt
gdyby nie ten pierwiastek to bym chyba sobie poradził rozwiązaniem, a tak nie wiem jak to
rozwiązać
Może da się zastosować jakieś inne rozwiązanie bez podstawienia
1 − cost = 2sin
2(t/2)
15 mar 19:59
Godzio:
| | t | |
Raczej możemy napisać: √sin2(t/2) = sin( |
| ) |
| | 2 | |
15 mar 20:01
bimbam: czyli opuszczam bez modułu? Zastanawiałem się nad tym.
| | t | |
Potem liczę całkę z sin( |
| ) ? |
| | 2 | |
15 mar 20:05
Godzio:
Tak.
15 mar 20:07
bimbam: dziękuję
15 mar 20:10
jc: Może lepiej zostaw moduł. Całka od 0 do 4π bez modułu da zero, a z modułem
coś dodatniego (dwa razy całka od 0 do 2π).
15 mar 20:15
Mila:
Dwie całki trzeba policzyć w odpowiednich przedziałach.
15 mar 20:21
bimbam: Jakie 2 całki?
Mam tą całkę obliczyć w granicach od 0 do 2π, ale nie wiedziałem jak obliczyć nawet
nieoznaczoną
15 mar 20:51
jc: Nie. Liczysz przecież całkę nieoznaczoną. Zwróciłem tylko uwagę, na to że moduł jest ważny.
Nie przejmuj się tym.
15 mar 21:01
jc: Może ja czegoś nie zauważyłem. Czy masz obliczyć całkę oznaczoną
(w określonych granicach)? Jesli Twój przedział to [0,2π], to moduł nie jest potrzebny
W tym przedziale sin(t/2) ≥ 0.
15 mar 21:05
Mila:
Jeżeli to całka oznaczona w podanych granicach to nie ma problemu.
| | x | | x | | x | |
|sin |
| | =sin |
| dla sin |
| ≥0⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
0≤x≤2π
15 mar 21:05
Mila:
Gdy czytałam wcześniej to nie było napisane, że oblicza się całkę oznaczoną.
15 mar 21:06
bimbam: czyli po prostu opuszczam moduł i liczę całkę dalej w podanych granicach ?
15 mar 21:07
bimbam: nie napisałem, ze to całka oznaczona, bo policzenie oznaczonej jest dodatkiem do nieznaczonej..
chyba.
Nie wiedziałem, że granice akurat w tej całce mają takie znaczenie
15 mar 21:08
Godzio:
Podawaj na przyszłość całe polecenie, wtedy nie będzie problemu z pomocą
15 mar 21:08
Mila:
Przeprowadzasz analizę jak podałam 21:05, bo nie zawsze tak musi być,
że można sobie opuścić wartość bezwzględną.
15 mar 21:09
bimbam: dzięki za pomoc wszystkim
15 mar 21:11