wzory Vieta
Karolcia: Czy mogłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozpisalam?
X12−x22=x14−x22
(X1+x2)(x1−x2)=(x12+x2)(x12−x22)
0=(x1+x2)2−2x1x2
15 mar 19:56
Karolcia: Powinno byc do 4 potegi zamiast 2 w w pierwszej linijce po "="
15 mar 19:57
Godzio:
Nie można sobie podzielić przez 'x12 − x22'
W ten sposób wykluczasz rozwiązania.
15 mar 19:58
Karolcia: Czyli
(X1+x2)(x1−x2)=(x1+x2)(x1−x2)[(x1+x2)2−2x1x2]
Co teraz moge z tym zrobic?
15 mar 20:02
Karolcia: Ps. Jak pisac w ideksie dolnym x1 x2?
15 mar 20:03
Janek191:
Masz z boku napisane :
wpisz a otrzymasz
15 mar 20:05
15 mar 20:06
Karolcia: No właśnie czesciowo

Co zrobić z tą resztą?
15 mar 20:08
Karolcia: Co mogę zrobic z x1−x2?
15 mar 20:36
Godzio:
Nic ciekawego, obliczyć pierwiastki i liczyć na to, że ładnie wyjdzie.
15 mar 22:00
Metis: Tam nie powinno być:
x12−x22=x14−x24 ?
15 mar 22:03
Metis: a już widzę
15 mar 22:03
asdf: x12−x22=x14−x22
x12 = x14
widac od razu, ze:
x1 = {−1,0,1}
15 mar 22:38
Metis: asdf czytaj 19:57
15 mar 22:42
asdf: aa..niedoczytalem:
x2 − y2 = x4 − y4
x2 − x4 = −y4 + y2
x4 − x2 = y4 − y2
x2(x−1)(x+1) = y2(y−1)(y+1)
15 mar 22:46
Karolcia: Ale to ma byc ze wzorami vieta
15 mar 22:52
Qulka:
x12−x22=(x12−x22)(x12+x22)
√((x1+x2)2+2x1x2) = √((x1+x2)2+2x1x2) • ((x1+x2)2−2x1x2)
15 mar 22:58
Qulka: bez indeksów lepiej wygląda
√((x1+x2)2+2x1x2) = √((x1+x2)2+2x1x2) • ((x1+x2)2−2x1x2)
15 mar 22:59
Qulka: za szybko to zrobiłam..bo pierwiastek to x1−x2
15 mar 23:01
Qulka: więc
(x1−x2)(x1+x2)=(x1−x2)(x1+x2)(x12+x22)
√((x1+x2)2−4x1x2)•√((x1+x2)2−2x1x2) = √((x1+x2)2−4x1x2)•√((x1+x2)2−2x1x2) •
((x1+x2)2−2x1x2)
15 mar 23:09