Wielomian uzależniony od k
anka96: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których funkcja
| | x2 + 3x − 4k2 + 2k + 2 | |
f(x) = |
| |
| | x2 − 4 | |
ma dokładnie jedno miejsce zerowe.
Z założeń wypisałam x
2 ≠ 0, x!=−2, x≠2
Teraz nie wiem jak przekształcić ten licznik i co dalej zrobić
15 mar 19:40
olekturbo: Δ = 0
15 mar 19:41
===:
przyrównaj ułamek do 0
a kiedy ułamek równa się zero? .... kiedy licznik równa się 0
A kiedy funkcja kwadratowa ma jedno miejsce zerowe .... kiedy Δ=0
... alleluja i do przodu
15 mar 19:43
anka96: no to A=1 B=3 C=−4k2+2k+2
i delta wychodzi mi 16k2−8k+1 ;;__;;
15 mar 19:47
olekturbo: czyli (4k−1)2
15 mar 19:58
Godzio:
1o
Δ > 0 i x1 = 2 i x2 ≠ 2 i x2 ≠ −2
2o
Δ > 0 i x1 = −2 i x2 ≠ 2 i x2 ≠ −2
3o
Δ = 0 i x0 ≠ 2 i x0 ≠ −2
15 mar 20:00
anka96: | | 1 | |
Z delty obliczyłam deltę od k to wychodzi k0 = |
| i potem przyrównując do wielomianu tą |
| | 4 | |
wartość wyszło x
0 = −3/2
Teraz jeszcze inne przypadki, prawda ?
15 mar 20:01
olekturbo: tak
15 mar 20:16
anka96: | | 1 | |
Spoglądając do odpowiedzi nie do końca rozumiem skąd bierze się k≠ |
| , z którego liczą |
| | 4 | |
kolejne dwa pierwiastki.
| | 1 | |
Przecież delta konkretnie wychodzi |
| |
| | 4 | |
15 mar 20:21