Rozwiąż równanie.
zagubiony: | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| +...= −4cosx − 3 |
| | cosx | | cos2x | |
Wyszło mi x=π/6 + 2kπ lub x = −π/6 + 2kπ, k ∈ C
W odpowiedziach jest zaś: równanie sprzeczne.
Mógłby ktoś z Was to sprawdzić?
15 mar 19:30
Janek191:
a
1 = 1
więc
| | 1 | | cos x | |
L = |
| = |
| |
| | 1 − 1cos x | | 1 − cos x | |
zatem
| cos x | |
| = − 4 cos x − 3 |
| 1 − cos x | |
| | 1 − √13 | | 1 + √13 | |
cos x = |
| lub cos x = |
| |
| | 4 | | 4 | |
czyli I q I > 1
15 mar 19:47
zagubiony: Dziękuję bardzo.
15 mar 20:36