okręgi
Karolcia:

Dany jest okrąg "0"o równaniu (x + 2)
2 + (y − 6)
2 = 4 . W drugiej „ćwiartce” układu
współrzędnych istnieją dwa okręgi o1, o2 styczne zewnętrznie do okręgu o0 i jednocześnie
styczne do obu osi układu współrzędnych. Oblicz odległość środków okręgów o1 oraz o2 .
Czyli So(−2,6) r=2
ro+2ro1(czerwony)=6
2+2ro1=6
r01=2
Rysunek trochę nagięty ale środek czerwonego do (−2,2)
Nie wiem gdzie lezy drugi okrąg
15 mar 19:20
Karolcia: Czy ma ktoś z Was jakiś pomysł?
15 mar 19:48
15 mar 20:08
Karolcia: Dziękuję :3 a jak znalezc srodek takiego okregu?
15 mar 20:12
Godzio:

Narysowałem jeden okrąg i drugi tylko częściowo bo jest dość duży.
S(−2,6) r = 2
S
1(−2,2)
S
2(−r
2,r
2) (bo styczny do osi)
|SS
2| = 2 + r
2
√(r2 − 2)2 + (r2 − 6)2 = 2 + r
2 /
2
r
22 − 4r
2 + 4 + r
22 − 12r
2 + 36 = 4 + 4r
2 + r
22
r
22 − 20r
2 + 36 = 0
Δ = 256
√Δ = 16
| 20 − 16 | |
r2' = |
| = 2 (okrąg o1) |
| 2 | |
| 20 + 16 | |
r2'' = |
| = 18 (okrąg o2) |
| 2 | |
S
2(−18,18)
15 mar 20:16
Karolcia: Dlaczego pod pierwiastkiem jesr r2? To jakaś pierwsza wspolrzedna srodka?
15 mar 20:20
Karolcia: A dobra juz widze xd Dziekuje
15 mar 20:21