sd
pies: w ciagu gemoetrycznym dane sa a4=2 i a7=634 wowczas a3= ?
15 mar 19:11
olekturbo: a4 = a1q3
a7 = a1q6
układ równan
15 mar 19:12
Metis: pies to podstawa

A ostatnio wiele razy podawane Ci były podstawowe wł. ciągów.
15 mar 19:12
15 mar 19:13
olekturbo: Oraz 8
15 mar 19:13
pies: wez mnie nie denerwoj metis
15 mar 19:21
olekturbo: ó
15 mar 19:22
pies: nie bo bylby zly a takiego slowa nie zna
15 mar 19:23
5-latek : | 27 | | 27 | | 3√27 | | 3 | |
| = q3 to q= 3√ |
| = |
| = |
| |
| 8 | | 8 | | 3√8 | | 2 | |
a
4= a
3*q wylicz z tego a
3
15 mar 19:24
5-latek : Metis ma racje
To przecież podstawa .
15 mar 19:25
Metis: 10 .
Ω={(a,b,c), a, b,c∊{1,2,3,4,5,6}}
|Ω|=6
3=216
A− zdarzenie polegające na rzucie, w którym suma kwadratów wyrzuconych liczb jest podzielna
przez 3.
A∊{(1,1,1),(1,1,2), (1,1,3),(1,1,4),(1,1,5),(1,1,6)
(1,2,1),(1,2,2), (1,2,3),(1,2,4),(1,2,5),(1,2,6) itd)
Widać, że wypisanie wszystkich elementów zbioru A jest niemal niemożliwe.
Trzeba szukać innego sposobu.
Mamy znaleźć sumę a
2+b
2+c
2 która jest podzielna przez 3 .
Odwołując się do twierdzenia o reszcie , wiemy, że liczba ( suma a
2+b
2+c
2 ) podzielna jest
przez 3 gdy daje resztę 0, przy czym każda liczba przy dzieleniu przez 3 może dać co najwyżej
resztę 1, 2 oraz wspomniane 0
I teraz trzeba pobawić się trochę tymi liczbami
15 mar 19:32
Metis: Od razu co widać to suma kwadratów tych samych liczb na wszystkich kostkach podzielna jest
przez 3 :
12+12+12=3
22+22+22=4*3
33+33+33=9*3
....
62+62+62=36*3
15 mar 19:33
pies: spoczko ja to wiem i sie tylko pytalem nie musicie odrazu tak pisac ..lol ...sprawdzic nie
mozna ?
15 mar 19:38
Metis: Z pozostałymi liczbami musiałbym pomyśleć.
W zad. 10 oznaczyłbym punkty A=(x,y) i B(−x, y) i liczyłem pole trójkąta ze wzoru z geometrii
analitycznej, ale nie wiem czy to zadziała.
15 mar 19:45
Metis: 10 chyba mam

ale nie przeliczałem tego.
A(x,y)
B(−x,y)
C(3,−1)
| | 1 | |
Wektor CA: [x−3, |
| +1] |
| | x2 | |
| | 1 | |
Wektor CB: [−x−3, |
| +1] |
| | x2 | |
Liczymy det CA i CB i pokazujemy, że
| 1 | |
| det CA CB≥2 co sprowadzi się do rozwiązania nierówności z niewiadomą x |
| 2 | |
15 mar 19:59
Metis: Nie wiem jeszcze jak wyliczyć reszte naszych liczb

z 10
15 mar 20:01
Metis: A to wyżej to 8
15 mar 20:01
Mila:
zadanie 10
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry
suma kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
|Ω|=6
3
A− suma kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
{1,2,3,4,5,6}
{3,6} liczby podzielne przez 3
Kwadraty liczb: 9, 36 podzielne przez 3
Suma kwadratów 3 dowolnych liczb ze zbioru {3,6} będzie podzielna przez 3
{1,2,4,5} − kwadraty liczb:
1, 4,16, 25 − reszta z dzielenia każdej z tych liczb przez 3 jest równa 1
Suma kwadratów trzech dowolnych liczb ze zbioru {1,2,4,5} będzie podzielna przez 3.
|A|=2
3+4
3=8+64=72
15 mar 20:18
olekturbo: 78% z tej maturki miałem była łatwa dosyć

celuję w 70 na głównej. Nie zrobiłem 3 zadań − z
dowodem, z prawdopodobieństwem i z tym wykresem.
15 mar 20:19
olekturbo: Dzięki za rozwiazanie Milu
15 mar 20:20
olekturbo: Zdziwilem sie, ze za samo Ω = 216 dostaje się jeden punkt
15 mar 20:20
Metis: Milu
Milu Możesz zerknąć jeszcze na 8 ?
15 mar 20:48
Mila:
Metis daj nowy wątek. Napisz czego nie rozumiesz.
15 mar 21:00
Metis: To może najpierw to wszystko przeliczę

Chodzi o post 19:59.
15 mar 21:05
Mila:
Dobrze. Czekam na pytania.
15 mar 21:32