Geometria analityczna
Paulina E.C.H: Dane są punkty A=(−3;4) i B=(5;−8)
a)Napisz równanie okręgu o średnicy AB
b)Wyznacz równanie stycznej do okręgu o średnicy AB w punkcie A
15 mar 19:08
5-latek : Polowa średnicy to promien
Srodek odcinka AB to srodek okręgu
Ja zrobisz rysunek to będzie widać (nawet taki gdzie zazanxzam dwa punkty
15 mar 19:11
Paulina E.C.H: Z podpunktem a sobie poradziłam, mam problem z podpunktem b
15 mar 19:12
Paulina E.C.H: (x+1,5)2+(y+0,5)2=52
15 mar 19:21
lkj;phnkl: Wyznacz równanie prostej AB
Styczna będzie prostopadła do tej prostej i będzie przechodziła przez punkt A
Pokaż jak Ci idzie
15 mar 19:24
5-latek : Wuiec wspolrzedne srodka zle policzone masz
Policz jeszcze raz dlugosc odcinka AB i promien czy dobrze tez jest policzony
15 mar 19:33
Paulina E.C.H: | ⎧ | (x+1,5)2+(y+0,5)2=52 | |
| ⎩ | y=x−3a−4 |
|
15 mar 19:37
Paulina E.C.H: Policzę jeszcze raz
15 mar 19:37
5-latek : Przeciez CI napisałem ze masz zle napisane rownnie okręgu
15 mar 19:38
Paulina E.C.H: Policzyłam zanim napisałeś, nie odświeżyłam strony.
15 mar 19:42
Paulina E.C.H: |AB|=√(5+3)2+(−8−4)2
|AB|=√208
r=√52
15 mar 19:43
Paulina E.C.H: S=(1,5 ; 2)
15 mar 19:46
5-latek :

r=
√52 dobrze
Wie równanie naszego okręgu będzie takie
(x−1)
2+(y−2)
2=52
Teraz podpunkt b)
Narysujmy sobie teraz nasz okrag w układzie wpolrzednych
Masz napisac równanie stycznej do okręgu w ponkcie A (ta zielona DE narysowałem ja tylko dla
wiadomości jak to będzie wygladac
Już z rysunku widać ze skoro ma być to stycza to prosta DE musi być prostopadla do prostej AB
To już CI powinno wystarczyc do obliczen
15 mar 19:54
5-latek : poprawiam równanie okręgu
Oczywiście musi być (x−1)2+(y+2)2=52
15 mar 19:56
Paulina E.C.H: Prosta AB ma równanie y=23x−1113x.
15 mar 20:57
Paulina E.C.H: Z dalszą częścią mam problem.
15 mar 22:20
5-latek : Rownanie prostej AB jest policzone zle
Przeciez rysunku nawet widzisz ze funkcja ta jest malejaca czyli amusi być <0
| | 2 | |
Twój wzor przedstawia funkcje rosnaca bo a= |
| >0 |
| | 3 | |
ale pomijajc to
| | y2−y1 | | −8−4 | | −12 | | −3 | |
Przeciez a=tgα= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x2−x1 | | 5−(−3) | | 8 | | 2 | |
Z warunku prostopadlsci prostych mamy a*a
1=−1 wyznacz z tego a
1
Masz a
1 i wsplrzedne punktu A wiec napisz równanie prostej o wspolczynniku a
1 i
przechodzącej przez punkt A
Koniec zadania
15 mar 22:44
Paulina E.C.H: a=−23
a1=32
15 mar 23:22
Paulina E.C.H: y=32(x+3)+4
Dobrze to jest?
15 mar 23:28
Paulina E.C.H: Powinno być 2/3 pomyliłam się w przepisywaniu.
16 mar 09:33
qulka: tak
16 mar 09:49