maturalne zadanie
polo: Z liczb należących do zbioru X={1,2,3...n}, gdzie n ≥3tworzymy wszystkie trójwyrazowe ciągi.
Prawdopodobieństwo utworzenia ciągu rosnącego lub ciągu malejacego jest równe 0,285. Oblicz n
15 mar 18:43
Mila:
|Ω|=n
3 −liczba wszystkich trójwyrazowych ciągów utworzonych z elementów zbioru X
| |
− liczba trójwyrazowych ciągów rosnących |
| |
| |
− liczba trójwyrazowych ciągów malejących |
| |
A−ciągów rosnących lub ciągów malejących utworzonych z elementów zbioru X.
| | | | 1 | |
|A|=2* | =2* |
| *n*(n−1)*(n−2) |
| | | 6 | |
dokończ.
15 mar 18:57
PW: Losowanie odbywa się bez zwracania? Czy też dopuszcza się tworzenie liczb o powtarzających się
cyfrach?
15 mar 19:02
PW: Już wiem, dlaczego zawsze kolokwia i klasówki szły mi słabo. Zanim się zastanowiłem nad treścią
zadania,
Mila już rozwiązała
15 mar 19:04
Mila:
Akurat wierzę, że Ci słabo wychodziły. Pewnie dostawałeś czwórki ( czasem) a nie piątki.
15 mar 19:10
PW: Poważnie, najczęściej "popadałem w niedoczas".
15 mar 19:13
15 mar 19:14
Metis: Egzaminy nie są stworzone dla wszystkich
15 mar 19:20