Janek191:

k : y = x − 15
l : y = − 0,5 x + 6
x − 15 = −0,5 x + 6 / *2
2 x − 30 = − x + 12
3 x = 42
x = 14
y = 14 − 15 = − 1
B = ( 14, − 1)
==========
Prosta równoległa do k przechodząca przez P = ( 2, −1)
y = x + b
− 1 = 2 + b ⇒ b = − 3
m : y = x − 3
=======
Punkt wspólny prostych m , l
x − 3 = −0,5 x + 6 / *2
2 x − 6 = − x + 12
3 x = 18
x = 6
y = 3
P ' = ( 6, 3)
S − środek odcinka P P '
S = ( 4, 1)
Prosta prostopadła do k przechodząca przez S
y = − x + b
1
1 = − 4 + b
1 ⇒ b
1 = 5
h : y = − x + 5
============
C − punkt wspólny prostych l, h
− x + 5 = −0,5 x + 6
−0,5 x = 1
x = − 2
y = 7
C = ( − 2, 7)
========
Oblicz R oraz I CR I.