metryka
ann: sprawdzić czy d(x,y) jest przestrzenią metryczną:
1) d(x,y)=3√|x−y|
2) d(x,y)= |x−y|3
bardzo prosze was o pomoc, mam tyle:
1):
a) d(x,y)=0 ⇔ x=y ?
3√|x−y|=0
|x−y|=0
x−y=0
x=y warunek spełniony
b) d(x,y)=d(y,x) ?
3√|x−y|=3√|y−x| warunek spełniony
c) d(x,z)≤ d(x,y)+d(y,z)
i tu mam mały problem, wiem ze zachodzi √a+b≤√a+√b ale czy z pierwiastkiem trzeciego
stopnia tez tak jest? czy moje rozwiazanie jest poprawne?
3√|x−z|=3√|x−y+y−z|≤3√|x−y|+3√|y−z| warunek spełniony?
15 mar 18:25
ann: a w przykładzie 2) :
a) d(x,y)=0 ⇔ x=y
|x−y|3=0
x−y=0
x=y warunek spełniony
b) d(x,y)= |x−y|3=|y−x|3=d(y,x) warunek spełniony
c) d(x,z)=|x−z|3=|x−y+y−z|3=(|x−y|+|y−z|)3=|x−y|2+2|x−y||y−z|+|y−z|2 ≥ |x−y|+|y−z| =
d(x,y)+d(y,z) warunek nie jest spełniony zatem d(x,y) nie jest metryką?
15 mar 18:30
ann: bardzo was prosze o sprawdzenie i pomoc
15 mar 18:32
ann:
15 mar 19:05
ann: halo
16 mar 15:26
PW: Wystarczy kontrprzykład:
|1 − 2|3 = 1,
|2 − 3|3 = 1,
ale
|1 − 3|3 = 8
|1 − 2|3 + |2 − 3|3 < |1 − 3|3
16 mar 15:57
ann:
dziękuje
17 mar 14:36