Funkcje
mnysz: Wyznacz zbiór wartości funkcji f:N → C określonej wzorem
| | ⎧ | (−1)n * n/2 gdy n jest parzyste | |
| f(n) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | (−1)n * (n+1)/2 gdy n jest nieparzyste | |
15 mar 18:11
Godzio:
Gdy n − parzyste to n = 2k
| | 2k | |
f(n) = f(2k) = (−1)2k * |
| = k |
| | 2 | |
Gdy n − nieparzyste to n = 2k − 1
f(n) = f(2k − 1) = − k
Zbiór wartości to liczby całkowite (z/bez zerem/a?)
15 mar 18:14
mnysz: Z zerem? i od razu dziękuję <3
15 mar 18:18
Godzio:
Tego nie wiem. Zależy jak masz określone liczby naturalne
15 mar 18:21