wartość bezwzględna
Karolcia: Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność |x2 − 1410| > |x2−606|
|x2 − 1410|−|x2−606| >0
na przedziałach tego nie da się zrobić, albo po prostu tego nie umiem, nie wiem jak ruszyć
dalej
15 mar 17:44
Karolcia: proszę o pomoc
15 mar 17:46
Eta:
x2−1410>x2−606 lub x2−1410< −x2+606
i działaj ..........
15 mar 17:51
Karolcia: Pierwsze sprzeczne
2x2−2016<0 |2
x2=1008
X≈−31,75 V x≈31,75
X€(−31,75 ∪ 31,75)
Największa liczba całkowita 31
Dobrze?
15 mar 18:13
Mila:
Wygląda, że dobrze.
15 mar 18:45
Karolcia: dziękuję Wam bardzo :3
15 mar 18:50
PW:
(0) |x2 − 1410| > |x2 − 606|.
Dla dostatecznie dużych x nierówność przyjmuje postać
(1) x2 − 1410 > x2 − 606,
a więc jest sprzeczna.
Najmniejszą liczbą naturalną, dla której badana nierówność (0) jest równoważna nierówności (1),
jest n = 38 (bo 382 =1444>1410>606, funkcje po obu stronach nierówności (0) mogą być zapisane
bez wartości bezwzględnych).
Wystarczy teraz cofać się, aż dostanie się zdanie prawdziwe:
− Dla n=37 nierówność (0) przyjmuje postać
41 > 763 (zdanie fałszywe).
− Dla n=36 otrzymujemy
114 > 690 (zdanie fałszywe).
− Dla n = 35:
185 > 619 (zdanie fałszywe).
− Dla n = 34:
254 > 550 (zdanie fałszywe).
− Dla n = 33:
321 > 429 (zdanie fałszywe).
− Dla n = 32:
386 > 418 (zdanie fałszywe).
− Dla n = 31:
449 > 366 (zdanie prawdziwe).
Udało się, największą liczbą naturalną spełniającą nierówność (0) jest n=31.
Ale ja nie znam się na nierównościach kwadratowych (w dodatku z wartością bezwzględną to już
nie są nierówności kwadratowe), za to mam dużo czasu.
15 mar 18:52
Karolcia: Kazdy sposób jest dobry xd
Dziękuję
15 mar 18:57
Metis: Gdyby mi przyszło zmierzyć się z tym zadaniem posunąłbym się jednak do wykorzystania
przedziałów.
Oczywiście nie rozwiązywałbym nierówności we wszystkich przedziałach, a jedynie w przedziale
"najbliższym +
∞"
Wiadomo, że liczba największa spełniająca tą nierówność zawarta będzie w przedziale od < x, +
∞)
o ile w tym przedziale rozwiązanie znajdziemy.
O wyznaczanie x'sa można się pokusić
15 mar 19:03
PW: Starałem się rozwiązać jak gimnazjalista
15 mar 19:06
Metis: Witaj
PW 
Nie czytałem twojego rozwiązania, a ja podaję tylko mój pomysł
15 mar 19:10