prawdopodobieństwo
Karolcia: Z talii 52 kart wylosowano jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowano damę
jeżeli wiadomo, że wylosowana karta nie jest ani kierem ani królem?
Czyli mamy do dyspozycji 3 damy (bo kiera odrzucamy)
Ω=52−4K− 12♥= 36 kart
czy ja dobrze myślę?
15 mar 17:32
Mila:
Dobrze.
A− wylosowano damę
B− wylosowano kartę, która nie jest ani kierem ani królem
|B|=52−13−3=36
|A∩B|=3
| | |A∩B| | | 3 | | 1 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 36 | | 12 | |
15 mar 17:58
Karolcia: Dziękuję :3
15 mar 17:59