matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asd
olekturbo:
Rozwinięcie powierzchni bocznej strożka jest wycinkiem koła o kącie środkowym alfa. Kąt ten oparty jest na cięciwie o długości a. Oblicz objętość stożka Skąd się wziął taki wzór
a
* 2πl = 2πr
360
15 mar 17:06
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/474.html
15 mar 17:10
Mila:
P
b
jest wycinkiem koła Długość łuku wycinka jest równa obwodowi koła , które jest podstawą stożka.
α
ł=
*2π* R długość łuku wycinka o kącie środkowym α i promieniu R.
360
o
α
*2π *R=2πr⇔
360
o
α
*R=r
360
o
oblicz R w zależności od a i α R jest tworzącą stożka. Próbuj dalej sam.
15 mar 17:24
olekturbo:
Dzięki zrobiłem
15 mar 17:43
Mila:
15 mar 17:45