trygonometria
Marysia: Witajcie, czy ktos mogłoby pomóc mi w następującym zadaniu?
Byłabym bardzo wdzięczna.
Kąt α jest kątem rozwartym i sinα= 817. Oblicz √tg2α+1
15 mar 15:47
Jerzy:
Z jedynki policz cos, a potem tylko podstaw do wyrażenia
15 mar 15:49
Marysia: | | 15 | |
Dobrze, policzyłam z jedynki trygonometrycznej cos. |
| . |
| | 17 | |
I jak to podstawic?
15 mar 15:58
Marysia:
15 mar 16:18
Diej: Sin/cos = tg wiec podstawiając dane
15 mar 16:29
Marysia: Aha.A pomógłbys mi w tych rachunkach? Bo dla mnie działania na pierwiastkach,
do tego jeszcze potęgowanie i pierwiastkowanie, to trudna sprawa.
Byłabym bardzo wdzieczna.
15 mar 16:40
Kacper: | | 8 | | 17 | | 269 | |
√ |
| * |
| +1 = √ |
| = ... |
| | 17 | | 15 | | 225 | |
15 mar 16:48
Kacper: | 8 | | 17 | |
| * |
| do kwadratu  |
| 17 | | 15 | |
15 mar 16:49
Kacper: | | 8 | | 17 | | 289 | |
√ |
| * |
| +1 = √ |
| = ... |
| | 17 | | 15 | | 225 | |
i tak jak pisałem do kwadratu sory za pomyłkę
15 mar 16:52
Marysia: Dziękuję
15 mar 16:54