Dzień dobry, mam problem z tym przykładem. Wychodzi mi -2, a wynik jest 4.
Paweł: √2x+1+√x−3=2√x
15 mar 14:36
Jerzy:
Założenia i obustronnie do kwadratu
15 mar 14:42
Ania: |2x−1|+ |x−3| −2|2x−1| *|x−3| = 4 |x| Rozwiaz w przedziałach (oo , 1/2) u ( 1/2,3) u (3, oo)
15 mar 14:43
Tom: Zamiast 2x−1 powinno byc 2x+ 1
15 mar 14:43
Tom: A przedziały beda 1) ∞, −1/2 2) −1/2, 0 3) 0,3 4) 3 ∞
15 mar 14:45
Jerzy:
A skąd Aniu takie równanie ?
15 mar 14:52
Olek: do kwadratu wszystko i wyjdzie:
2x+1 + x −3 = 4 x
3x −2 = 4x
−2 = x
15 mar 15:03
Jerzy:
Brawo Olek...dużo pracy przed Tobą
15 mar 15:05
Pawel: wlasnie tez nie wiem czemu takie rownanie
15 mar 15:12
Jerzy:
Przecież to bzdura co napisała
15 mar 15:13
zef: 2x+1≥0
2x≥−1
x≥−0,5
x≥0
x−3≥0
x≥3
x∊≤3;∞)
√2x+1+√x−3=2√x //2
2x+1+2*√(2x+1)(x−3) + x−3=4x
3x−2+2*√(2x2−5x−3)=4x
x=−2+2*√(2x2−5x−3)
x+2=2*√(2x2−5x−3) //2
x2+4x+4=4(2x2−5x−3)
x2+4x+4=8x2−20x−12
7x2−24x−16=0
x1=4
Drugie miejsce zerowe odrzucamy ze względu na założenia..
15 mar 15:21
Pawel: Dziękuję "zef". Pozdrawiam
15 mar 16:31