ciągi
Kasia: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych , które : są większe od 10 , mniejsze od 80 i których
reszta z dzielenia przez 4 jest równa 3
Doszedłam do tego że : a1 = 11 , a2 = 15 , an=79 , r =4 . Wiem że musze policzyć n − tylko
jak ? Pomóżcie .
15 mar 13:51
kochanus_niepospolitus:
an = a1 + (n−1)*r <−−− wzór ogólny na 'n−ty' wyraz ciągu arytmetycznego (warto zapamiętać)
czyli:
79 = 11 + (n−1)*4 ... wyliczasz 'n'
15 mar 13:53
olekturbo: Doszedłam?
15 mar 13:55
Kasia: To mat−fiz a nie human . Już wszystko mam dziękuje kochanus niepospolitus
15 mar 15:47