Bryły - sześcian pomocy!
Jagnienka: W sześcian o krawędzi 4 cm wpisano walec, a następnie opisano na tym sześcianie kulę. Oblicz
różnicę objętości kuli i walca.
15 mar 13:17
kochanus_niepospolitus:
1) średnica walca = 4 ... to promień =

2) wysokość walca = 4
3) W takim razie V
walca =

4) średnica kuli = przekątna sześcianu =

5) W takim razie V
kuli =

6) Przyrównujesz wyliczone objętości
15 mar 13:23
Jagnienka: wszystko się zgadza ale nie wychodzi mi punkt 6
15 mar 13:24
kochanus_niepospolitus:
no to dajesz obliczenia ... sprawdzimy
15 mar 13:28
Jagnienka: wychodzi mi V walca − 16π a V kuli − 64√2 /3 π
15 mar 13:30
Jagnienka: sprowadziła do wspólnego mianownika a odpowiedz inna...
15 mar 13:33
dero2005:
Vk = 32π√3
15 mar 13:44
kochanus_niepospolitus:
a ile wynosi przekątna tego sześcianu
15 mar 13:44
Jagnienka: dero jak obliczyłeś to Vk bo to by się zgadzało?
15 mar 13:53
15 mar 13:56
kochanus_niepospolitus:
Jagienko −−− przekątna sześcianu = a
√3 ... a nie a
√2 
a
√2 to przekątna kwadratu
15 mar 13:58
Jagnienka: aaaa i wszystko jasne! dziękuje bardzo
15 mar 16:23