15 mar 13:15
kochanus_niepospolitus:
Na wstępie:
| x+3 | | x + 1 | | 2 | |
| = |
| + |
| |
| √x2+2x | | √x2+2x | | √x2+2x | |
Tak więc, rozdzielasz tą całkę na sumę dwóch całek
| | x + 1 | | dx | |
∫ |
| dx + 2∫ |
| |
| | √x2+2x | | √x2+2x | |
pierwszą rozwiązujesz przez podstawienie:s = x
2+2x ; ds = 2x+2 dx (czyli
ds/
2 = x+1 dx)
druga to zapewne jakiś 'arcus' ... musisz sprawdzić w tablicach 'co Ci pasuje' ... ja to widzę
tak:
| | x+2 | |
x2+2x = x2+2x+4 − 4 = (x+2)2 − 22 = 22*(( |
| )2 − 1) <−−− oczywiście to wszystko |
| | 2 | |
jest pod pierwiastkiem
15 mar 13:21
Blue: w odpowiedziach jest logarytm
15 mar 13:30
jc:
U{x+3}{√x2+2x = U{(x+1) + 2}{√(x+1)2−1
Pozbywamy się pierwiastka podstawiając
x +1 = sh t, dx = ch t, √(x+1)2+1 = ch t
Nasza ∫ = ∫ (sh t + 2 ) dt = cht + 2t
ch t = √sht +1 = √x2+2x
t = (1/2) ln (x +1 + √x2 +2x) lub coś podobnego (sprawdź!)
15 mar 13:36
Kacper:
jc niewiele szkół w Polsce uczy takich podstawień
15 mar 13:37
jc: Za szybko wysłałem (z mnóstwem błędów

)
| x+3 | | x+1 | | 2 | |
| = |
| + |
| |
| √x2+2x | | √(x+1)2−1 | | √(x+1)2−1 | |
Podstawiamy x+1 = ch t, dx = sht dt,
√ch2 t − 1 = sh t
∫ = ∫ (ch t + 2) = sh t + 2t = wracasz do x i tu pojawi się ln.
15 mar 13:41
Blue: Mam dość tych całek
15 mar 13:42
Jerzy:
| | (x2+2x)' | | 2 | |
= 1/2∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | √x2+2x | | √x2+2x | |
√x2+2x + 2ln|x + 1 +
√x2 + 2x| + C
15 mar 13:43
jc: Przecież tak jest najprościej. Nic nie trzeba umieć, tylko znać 2 wozry
cos2 t + sin2 t = 1, x = sin t, t = arcsin x
cosh2 t − sinh2 t = 1,
Jeśli x = cosh t lub x = sinh t, to t znaldujemy rozwiązując równanie kwadratowe
z niewiadomą u = et. Stąd na końcu t = ln u.
15 mar 13:44
Blue: a Eulerem się to da zrobić?
15 mar 14:18
jc: A dlaczego ma się nie dać? Ale najprościej wklikać w komputer i odczytać wynik.
Cóż pouczającego jest w liczeniu całek, poza powtórką z różniczkowania i ćwiczeniem
przekształcen algebraicznych?
15 mar 14:28
Blue: Chyba wreszcie do tego doszłam tym pierwszym podstawieniem Eulera, tzn ogólnie to mi chodzi o
| | (x−3)dx | |
taką całkę ∫ |
| |
| | √x2+6x | |
Mi wyszło :
√x2+6x−6ln|3+x+
√x2+6x|
To jest ok?
15 mar 17:07