Monotoniczność funkcji
lolek&bolek:
Czy podana funkcja jest monotoniczna?
Ja bym odpowiedział, że tak ponieważ jest niemalejąca, chociaż odpowiedź jest że nie jest
monotoniczna.
15 mar 10:54
kulas: Nie jest, ponieważ dla argumenty np 0 nie przyjmuje żadnej wartości
15 mar 11:06
lolek&bolek: Nie za bardzo rozumiem, przecież definicja funkcji niemalejącej jest tutaj spełniona dla
każdego x z dziedziny tej funkcji.
15 mar 11:14
Bailar: Funkcja jest monotoniczna ale w swojej dziedzinie, nie mozesz mowic., ze dla całej funkcji
ponieważ dla argumentyu0 nie przyjmuje wartosci
15 mar 11:20
Bailar: Mógłbyś określić ja jako monotoniczna przedzialami
15 mar 11:21
lolek&bolek:
A taka jaka jest?
15 mar 11:28
Janek191:
Do 10.54
To zależy od definicji monotoniczności funkcji.
Ta funkcja nie jest ściśle monotoniczna ( rosnąca), ale jest monotoniczna ( niemalejąca)
w swojej dziedzinie.
15 mar 11:38
lolek&bolek: @Janek191 też mi się tak wydaje. Wyjaśnienia z 0 jako argumentu nie kupuje dlatego że ten punkt
nie jest w dziedzinie tej funkcji to po co go brać pod uwagę. Tam funkcji nie ma.
15 mar 11:42
Jerzy:
Funkcja monotoniczna nie musi być ciągła
15 mar 11:42
kochanus_niepospolitus:
Teoretycznie zarówno słaba wystarczy, że funkcja jest niemalejąca/nierosnąca (słabo
monotoniczna), aby była ona monotoniczna ... jednak należy pamiętać, że niektórzy określenie
monotoniczności funkcji stosują jedynie do przypadku funkcji rosnących/malejących (silna
monotoniczność).
Z tego też powodu, zapewne pierwszy przykład został uznany za funkcje, która nie jest
monotoniczna.
15 mar 12:01
kochanus_niepospolitus:
| 1 | |
Bailar ... a określić funkcje jako 'monotoniczna przedziałami' można by np. f(x) = |
| |
| |x| | |
15 mar 12:04
lolek&bolek:
Poprzedni przykład w książce jest uznany za funkcje monotoniczną a jest on taki jak wyżej. Stąd
moje wątpliwości.
15 mar 12:09
Wyruchamwaszecorki: Tak dokładnie w tym wypadku miałabyś funkcje rosnąca w przedziale
Od minus nieskończoności do 0 oraz malejącą od 0 do nieskończoności. O funkcji wykładnicza
mowi sie ze jest monotoniczna w swoich przedziałach.
15 mar 13:32
Wyruchamwaszecorki: Kretyn głupi nic nie wie o funkcji
15 mar 13:34