Rozwiąż równanie wymierne
infinite: Rozwiąż równanie wymierne:
x+2x+xx+2=2
Coś mi nie wychodzi, proszę o pomoc.
15 mar 08:39
===:
a cóż tu może nie wychodzić

Pewnie lenistwo
15 mar 08:49
infinite: wychodzi mi 4=0
15 mar 08:51
Jerzy:
Pokaż obliczenia
15 mar 08:53
infinite: ((x+2)2+x2)/(x(x+2))=2
(x+2)2+x2=2x(x+2)
x2+4x+4+x2=2x2+4x
4=0
15 mar 08:55
===:

i to jest rozwiązanie ... wniosek oczywisty
15 mar 09:04
Jerzy:
Z wykresu wynika,że ma dwa rozwiązania...dla mnie jest sprzeczne
15 mar 09:12
infinite: ok dziękuję
15 mar 09:15
PW: Oczywiście że jest sprzeczne.
Mamy do czynienia z równaniem typu
którego jedynym rozwiązaniem jest a = 1.
U nas jest to niemożliwe, oznaczałoby bowiem
a to jest zdanie fałszywe dla dowolnych dopuszczalnych w tym zadaniu x.
15 mar 09:25
===:
a gdzie Ty
Jerzy na tym wykresie widzisz rozwiązania
15 mar 09:29
Jerzy:
Prosta y = 2 tnie wykres
15 mar 09:36
kochanus_niepospolitus:
tyle, że === 'narysował' (a raczej nakazał narysować):
a więc rozwiązania byłoby gdyby f(x) = 0
15 mar 09:43
===:
dokładnie
15 mar 10:03