matematykaszkolna.pl
dziedizna PrzyszlyMakler: Szybkie pytanko. Jeżeli wyznaczyłem dziedzinę dla x (dlugosc krawedzi) x∊ ( 0 ; 26) i mam równanie H =
 48−2x2 

to jak wyznaczyć dziedzinę dla H?
 3x 
15 mar 02:02
PrzyszlyMakler:
 x4 − 16 
Proszę o pomoc i przy okazji. Oblicz granicę dla x→2

x5 − 32 
Zauwazyłem, że mamy tam x4 − 24 i x5 − 25, ale nie da się zrobić tego w inny sposob? Na maturze nie będę miał internetu z wzorami 5
15 mar 02:12
kochanus_niepospolitus: H to jest niewiadoma? Czy może masz H(x), czyli funkcję ?!
15 mar 02:12
kochanus_niepospolitus: PrzyszłyMaklerze −−− cienko widzę Twoją przyszłość w finansach, jeżeli masz takie problemy z logicznym myśleniem i radzeniem sobie z problemami ale nie potrzeba wzorów aby znać (a5 − b5) Można to samemu rozpisać: (a5 − b5) = (a−b)*(a4 + a3b + a2b2 + ab3 + b4) jak to zrobiłem? Bardzo prosto ... wiem, że ma wyjść z mnożenia tych dwóch nawiasów a5 − b5 (a−b)*(a4 ..... <−−− to mamy a5 − a4*b ... więc drugi człon po przemnożeniu przez a musi dać +a4b ... więc będzie to +a3*b więc mamy: (a−b)*(a4 +a3*b .... <−−− to mamy a5 − a4b + a4b − a3b2 ... i analogicznie postępujemy jak w kroku pierwszym i ostatecznie wychodzi: a5 − b5 = (a−b)(a4 + a3b + a2b2 + ab3 + b4) bądź też zapamiętujemy wzór OGÓLNY: an − bn = (a−b) * (∑m=0n an−mbm )
15 mar 02:19
kochanus_niepospolitus: oczywiście ... możesz zrobić to inaczej skoro masz: W(x) = x4 − 16 Q(x) = x5 − 32 i wiesz, że W(2) = Q(2) = 0 ... to W(x) podzielne przez dwumian(x−2) tak samo jak Q(x) (dzielisz chociażby 'Hornerem' ) Mając już wyniki tyhcże dzieleń, sprawdzasz czy te (nowe) wielomiany 'będą się zerować dla x=2' czy też nie ... jak tak (ale oba) to ponawiasz procedurę ... jak nie ... to masz możesz już spokojnie wyliczyć granicę
15 mar 02:23
kochanus_niepospolitus: a co do pierwszego pytania to: 1) Należy zauważyć, że 'Mianownik (0)' = 'Mianownik (26)' = 0
 46−2x2 
2) Tak więc, H(x) =

zapewne będzie 'jakąś tam' krzywą która osiągnie swoje
 3x 
maksimum/minimum lokalne wewnątrz tegoż przedziału x∊(0,26) 3) Twoim zadaniem jest odnalezienie tegoż punktu (x0) i wyznaczenie wartości H(x0)
15 mar 02:29
PrzyszlyMakler: H to niewiadomą która oznacza wysokość we wzorze na objętość x*2x*H. (Bo jedna krawędź jest 2x dłuższa od drugiej) . Wyznaczyłem dziedzinę x, lecz w zadaniach zazwyczaj oczekują również dziedziny H. Wyniki mam dobre ale chcę szlifować punkty. CD. Drugiego wpadłem na Bezout i bym tak robił lecz chciałem wiedzieć czy jest jakiś łatwiejszy i szybszy sposób. Dziękuję za pomoc i proszę o dokończenie z tym H. Pozdrawiam, Przyszły Makler.
15 mar 09:56
kochanus_niepospolitus: Jeżeli masz pochodne 'za sobą' to wyznaczasz maksimum lokalne, tak jak napisałem o 02:29. Jako że robisz jakieś (z wielu) zadań optymalizacyjnych, to z pewnością pochodne masz w małym paluszku.
15 mar 10:01
PrzyszlyMakler: To chyba H>0
15 mar 10:04
Jerzy: Szukaj ekstremum funkcji H(x)
15 mar 10:08
PrzyszlyMakler: Ale nie mam funkcji h(x) tylko f(x). H zmieniam tamta niewiadomą. Mam ekstrema f(x) lecz wciąż nie wiem jak wyznaczyc te nnieszczęsna dziedzine..
15 mar 10:39
Jerzy: Podaj treść zadania
15 mar 10:48
kochanus_niepospolitus:
 48−2x2 
człowieku ... masz H =

x 
czyli ZMIENNA H jest zależna od ZMIENNEJ x
 48−2x2 
więc masz H(x) =

x 
liczysz ekstremum tejże funkcji i wyznaczasz jej zbiór wartości zbiór wartości będzie jednocześnie przedziałem ('dziedziną') jaką przyjmować może zmienna H
15 mar 10:49
PrzyszlyMakler: Dziękuję, ale polecam trochę spokojniej... kto pyta nie błądzi lepiej teraz niż na maturze. Wszystko juz rozumiem. Dziękuję! emotka
15 mar 11:30