dziedizna
PrzyszlyMakler: Szybkie pytanko.
Jeżeli wyznaczyłem dziedzinę dla x (dlugosc krawedzi) x∊ ( 0 ; 2
√6) i mam równanie H =
| | 48−2x2 | |
|
| to jak wyznaczyć dziedzinę dla H? |
| | 3x | |
15 mar 02:02
PrzyszlyMakler: | | x4 − 16 | |
Proszę o pomoc i przy okazji. Oblicz granicę dla x→2 |
| |
| | x5 − 32 | |
Zauwazyłem, że mamy tam x
4 − 2
4 i x
5 − 2
5, ale nie da się zrobić tego w inny
sposob? Na maturze nie będę miał internetu z wzorami
5
15 mar 02:12
kochanus_niepospolitus:
H to jest niewiadoma? Czy może masz H(x), czyli funkcję ?!
15 mar 02:12
kochanus_niepospolitus:
PrzyszłyMaklerze −−− cienko widzę Twoją przyszłość w finansach, jeżeli masz takie problemy z
logicznym myśleniem i radzeniem sobie z problemami
ale nie potrzeba wzorów aby znać (a5 − b5)
Można to samemu rozpisać:
(a5 − b5) = (a−b)*(a4 + a3b + a2b2 + ab3 + b4)
jak to zrobiłem? Bardzo prosto ... wiem, że ma wyjść z mnożenia tych dwóch nawiasów a5 − b5
(a−b)*(a4 ..... <−−− to mamy a5 − a4*b ... więc drugi człon po przemnożeniu przez a musi
dać +a4b ... więc będzie to +a3*b
więc mamy:
(a−b)*(a4 +a3*b .... <−−− to mamy a5 − a4b + a4b − a3b2 ... i analogicznie postępujemy
jak w kroku pierwszym
i ostatecznie wychodzi:
a5 − b5 = (a−b)(a4 + a3b + a2b2 + ab3 + b4)
bądź też zapamiętujemy wzór OGÓLNY:
an − bn = (a−b) * (∑m=0n an−mbm )
15 mar 02:19
kochanus_niepospolitus:
oczywiście ... możesz zrobić to inaczej
skoro masz:
W(x) = x4 − 16
Q(x) = x5 − 32
i wiesz, że W(2) = Q(2) = 0 ... to W(x) podzielne przez dwumian(x−2) tak samo jak Q(x)
(dzielisz chociażby 'Hornerem' )
Mając już wyniki tyhcże dzieleń, sprawdzasz czy te (nowe) wielomiany 'będą się zerować dla x=2'
czy też nie ... jak tak (ale oba) to ponawiasz procedurę ... jak nie ... to masz możesz już
spokojnie wyliczyć granicę
15 mar 02:23
kochanus_niepospolitus:
a co do pierwszego pytania to:
1) Należy zauważyć, że 'Mianownik (0)' = 'Mianownik (2
√6)' = 0
| | 46−2x2 | |
2) Tak więc, H(x) = |
| zapewne będzie 'jakąś tam' krzywą która osiągnie swoje |
| | 3x | |
maksimum/minimum lokalne wewnątrz tegoż przedziału x∊(0,2
√6)
3) Twoim zadaniem jest odnalezienie tegoż punktu (x
0) i wyznaczenie wartości H(x
0)
15 mar 02:29
PrzyszlyMakler: H to niewiadomą która oznacza wysokość we wzorze na objętość x*2x*H. (Bo jedna krawędź jest 2x
dłuższa od drugiej) . Wyznaczyłem dziedzinę x, lecz w zadaniach zazwyczaj oczekują również
dziedziny H. Wyniki mam dobre ale chcę szlifować punkty. CD. Drugiego wpadłem na Bezout i bym
tak robił lecz chciałem wiedzieć czy jest jakiś łatwiejszy i szybszy sposób. Dziękuję za pomoc
i proszę o dokończenie z tym H. Pozdrawiam, Przyszły Makler.
15 mar 09:56
kochanus_niepospolitus:
Jeżeli masz pochodne 'za sobą' to wyznaczasz maksimum lokalne, tak jak napisałem o 02:29.
Jako że robisz jakieś (z wielu) zadań optymalizacyjnych, to z pewnością pochodne masz w małym
paluszku.
15 mar 10:01
PrzyszlyMakler: To chyba H>0
15 mar 10:04
Jerzy:
Szukaj ekstremum funkcji H(x)
15 mar 10:08
PrzyszlyMakler: Ale nie mam funkcji h(x) tylko f(x). H zmieniam tamta niewiadomą. Mam ekstrema f(x) lecz wciąż
nie wiem jak wyznaczyc te nnieszczęsna dziedzine..
15 mar 10:39
Jerzy:
Podaj treść zadania
15 mar 10:48
kochanus_niepospolitus:
| | 48−2x2 | |
człowieku ... masz H = |
| |
| | x | |
czyli ZMIENNA H jest zależna od ZMIENNEJ x
| | 48−2x2 | |
więc masz H(x) = |
| |
| | x | |
liczysz ekstremum tejże funkcji i wyznaczasz jej zbiór wartości
zbiór wartości będzie jednocześnie przedziałem ('dziedziną') jaką przyjmować może zmienna H
15 mar 10:49
PrzyszlyMakler: Dziękuję, ale polecam trochę spokojniej... kto pyta nie błądzi lepiej teraz niż na maturze.
Wszystko juz rozumiem. Dziękuję!
15 mar 11:30