liczby 3cyfrowe
kurt: Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych o niepowtarzających się cyfrach i jednocześnie
podzielnych przez 4 ?
Wiem jakie warunki muszą być spełnione, ale nie wiem jak to ruszyć z kombinatoryki
14 mar 23:01
Mila:
Trzycyfrowe podzielne przez 4 o niepowtarzających się cyfrach.
Dwucyfrowa końcówka podzielna przez 4.
a1=04
an=96
96=4+(n−1)*4
96=4+4n−4
96=4n
n=24
Rozważymy osobno z zerami na końcu:
04,08,20,40,60,80
Cyfrę setek możemy wybrać na 8 sposobów.
stąd mamy : 8*6=48 liczb
Pozostaje odjąć (6+2=8) liczb z "końcówkami" wcześniej wymienionymi i
dodatkowo z "końcówkami" : 44,88
24−8=16
Cyfrę setek możemy wybrać na 7 sposobów
Łącznie
48+7*16=48+112=160
14 mar 23:26
kurt: Dziękuję za wytłumaczenie, Mila!
15 mar 09:29