trygo
klaraax: Udowodnij, że cos π/5*cos 3π/5= −1/4
Bardzo proszę o wyjaśnienie, bo gołe rozwiązanie już widziałam i nic nie rozumiem..

wiem że
trzeba skorzystać z funkcji podwojonego kąta, ale kompletnie nie widzę co i jak...:(
14 mar 22:13
PW: Nie z funkcji podwojonego kąta, ale z wzoru na sumę kosinusów:
| | α+β | | α−β | |
cosα + cosβ = 2cos |
| cos |
| . |
| | 2 | | 2 | |
U nas
co oznacza, że
a więc mamy udowodnić równość
| | 1 | | 4π | | 2π | | 1 | |
|
| (cos |
| + cos |
| ) = − |
| . |
| | 2 | | 5 | | 5 | | 4 | |
Jeżeli do pierwszego składnika zastosujemy wzór na kosinus podwojonego kąta, to dostaniemy
| | 2π | | 2π | | 1 | |
2cos2 |
| − 1 + cos |
| = − |
| |
| | 5 | | 5 | | 2 | |
| | 2π | | 2π | | 1 | |
(1) 2cos2 |
| + cos |
| − |
| = 0. |
| | 5 | | 5 | | 2 | |
Podstawmy
jest równaniem kwadratowym, którego jednym z rozwiązań jest, jak łatwo sprawdzić,
Jeżeli mamy wiedzę wyrażoną wzorem (2), to wykazaliśmy tym samym prawdziwość zdania (1), które
jest równoważne zadanej równości.

Równość (2) można znaleźć w tablicach lub samemu udowodnić − zadanie brzmi:
− Ile jest równy cos72°.
Ale nie ucz się ode mnie, bo po pierwszej w nocy mam tendencję do gmatwania.
15 mar 01:28
jc: cos 0 π/5 + cos 2 π/5 + cos 4 π/5 + cos 6 π/5 = 0.
Kółko z 5 wektorami i wszystko jasne.
cos 0 π/5 = 1
cos 2 π/5 = cos 6 π/5
cos 2 π/5 = cos 4 π/5
Dlatego cos 2 π/5 + cos 4 π/5 = −1/4
15 mar 01:55
jc:

jc:
Suma 5 wektorów = 0 ⇒ suma rzutów na os poziomą = 0 ⇒
cos 0 π/5 + cos 2 π/5 + cos 4 π/5 + cos 6 π/5 + cos 8 π/5 = 0.
cos 0 π/5 = 1, cos 2 π/5 = cos 8 π/5, cos 4 π/5 = cos 6 π/5
Dlatego cos 2 π/5 + cos 4 π/5 = −1/4
15 mar 02:04
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | |
jc ... nie − |
| tylko − |
| powinieneś mieć  |
| | 4 | | 2 | |
15 mar 02:11
jc: Oczywiście, że −1/2. Dziękuję!

1 + 2*suma = 0, suma = −1/2
15 mar 02:18
jc: A to zadanie na śniadanie: oblicz (cos π/7 )*(cos 2π/7 )*(cos 3π/7 )
15 mar 02:43
PW: jc, to rewelacyjne rozwiązanie, ale nie sądzę, żeby licealistka była przygotowana na takie
rozumowanie.
No chyba że odmłodziłem Klaręx
Może się dziś odezwie.
15 mar 02:47
ICSP: | | π | | 3π | | π | | 2π | |
L = cos |
| * cos |
| = − cos |
| * cos |
| = |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | | | π | | π | | 2π | | 2sin |
| cos |
| * cos |
| | | | 5 | | 5 | | 5 | |
| |
= − |
| = |
| | | |
15 mar 09:03
PW: No, i to jest ładne rozwiązanie na "szkolnym" poziomie.

I rzeczywiście zasadniczą rolę
odgrywa wzór na sinus podwojonego kąta.
15 mar 09:09
kochanus_niepospolitus:
Bardzo ładne rozwiązanie ICSP, czego mi brakuje (a na pewno zarówno autorka, jak i reszta
licealistów/studentów będzie chciała się zapytać) to objaśnienie (wiem że to 'idiotyczne', aby
była konieczność tłumaczenia tego, ale cóż ... takie czasy):
| | 4π | | π | | π | |
sin |
| = sin (π − |
| ) = sin |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 3π | | 2π | | 2π | |
sin |
| = sin (π − |
| ) = sin |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
15 mar 09:41
PW: Czyżby o tym myślała
Klaraax pisząc, że
gołe rozwiązanie już widziała, ale nic nie
rozumie? Miała rację, bo wzory redukcyjne to takie zdejmowanie ubranka
15 mar 09:51
jc: Wzory redukcyjne widać na kółku.
Propnuję ogólniejsze zadanie.
Niech α = π/(2n+1). Znaleźć wartość iloczynu
(cos α)(cos 2α)(cos 3α) . . . (cos nα)
15 mar 09:58
ida: ICSP, moglbys to jakoś opisac? Powiedzieć z czego korzystasz?
15 mar 14:42
kochanus (z komorki):
Korzysta ze wzorow redukcyjnych (patrz moj wpis) oraz ze wzoru (dwukrotnie) na sinusa
podwojonego kata
15 mar 15:16