Szukasz 'x'
Na szaro zaznaczyłem 'rzut na podstawę' przekątnej sześcianu, środka ściany i szukanej
odległości.
Równie dobrze możesz zacząć od obliczenia tych właśnie długości (rzutów na podstawę), będzie
łatwiej Ci wyobrazić sobie jak wyglądają trójkąty prostokątne ... a na koniec po prostu
skorzystać z podobieństwa trójkątów (po wcześniejszym wyznaczeniu 'skali podobieństwa'
wyliczając 'dłuższą część przekątnej'
niech bok = a
(czyli a3 = V ... więc a = 3√V)
wtedy:
| a | ||
y = √a2 + a2/4 = | √5 | |
| 2 |
| a | ||
(zz)2 + x2 = ( | )2 | |
| 2 |
| y√2 | a√2 | |||
x = | = | |||
| 2√5 | 4 |
| 3y√2 | 3a√2 | |||
z = | = | |||
| 2√5 | 4 |
)
V=a3
a=3√V
====
d=a√3
|AD'|=a√2
ΔSPD'∼ΔBAD'⇔
| x | a | ||
= | ⇔x*d=|SD'|*a | ||
| |SD'| | d |
| a√2 | ||
x*a√3= | *a⇔ | |
| 2 |
| a√2 | ||
x*√3= | /*√3 | |
| 2 |
| a√6 | ||
3x= | /:3 | |
| 2 |
| a√6 | ||
x= | ||
| 6 |