wektory
Lilia: Lilia: Punkty P, Q, R są odpowiednio środkami boków AB, BC i CA trójkąta ABC. wiedząc, że
P(1;4), Q(2;7), R(−3;5) wyznacz współrzędne punktów A, B, C.
30 gru 06:58
Mateusz: Na początku wyznacz równania prostych przechodzących przez te punkty. Następnie wyznacz proste
równoległe do tych wyznaczonych, które przechodzą przez przeciwne boki, czyli np. jak
wyznaczyłeś/łaś prostą która przecina punkty P i Q, wyznacz równoległą do niej która będzie
przechodziła przez punkt R. A później jak będziesz miał/ła równania prostych które zawierają
boki trójkąta, wyznacz z układów równań współrzędne punktów.
30 gru 09:11
mix:
Podam prostsze rozwiązanie
korzystając ze współrzędnych środka odcinka:
| | xA+x+C | | yA+ yC | |
|
| = xR .......... |
| = yR
|
| | 2 | | 2 | |
| xA +xB | | yA + yB | |
| =xP ........... |
| = yP
|
| 2 | | 2 | |
| xB+xC | | yB +yC | |
| = xQ .......... |
| = yQ
|
| 2 | | 2 | |
otrzymasz układy równań:
x
A +x
C= −6 /*(−1) y
A +y
C= 10 /*(−1)
x
A +x
B= 2 y
A +y
B = 8
x
B +x
C=4 y
B +y
C= 14
−x
A −x
C = 6 −y
A −y
C= −10
x
A +x
B= 2 y
A +y
B= 8
−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−
= x
B −x
C = 8 = y
B −y
C= −2
i x
B +x
C = 4 i y
B +y
C=14
−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−
2x
B= 12 2y
B= 12
x
B= 6 y
B= 6
B(6,6)
dokończ.........
odp ;
A(−4,2) B( 6,6) C( −2,8)
30 gru 22:04