asdas
pawel: √37−20√5 + √37+20√5
Trzeba wykazać że jest to liczba naturalna
wyszło mi z podniesienia do kwadratu i dalszych obliczeń że jest to równe −1188, czy może ktoś
sprawdzić?
14 mar 20:47
ZKS:
Mówisz −1188. Wyjaśnij mi, jak z sumy dwóch dodatnich liczb otrzymałeś liczbę ujemną?
14 mar 20:52
pawel: −20√5 * 20√5 = −2000?
ponieważ −20*20= −400 i to jeszcze razy 5 ponieważ √5*√5=5
14 mar 20:53
pawel: od razu mówię, że nie wiem czy to dobrze

pewnie nie
14 mar 20:54
piotr: pod pierwszym pierwiastkiem jest liczba ujemna więc całość nie będzie liczbą naturalną
14 mar 20:56
pawel: obliczam jeszcze raz i wychodzi −631
14 mar 20:56
pawel: hmm czyli całe równanie jest sprzeczne i nie jest naturalne?
14 mar 20:58
Eta:
Sprzeczność już widać tu : √37−20√5 bo 37−20√5 <0
14 mar 21:03
piotr: tonie jest liczba naturalna ale zespolona:
√37+20 √5+i √20 √5−37
14 mar 21:07
ZKS:
Jak brzmi polecenie?
14 mar 21:11
PW: I masz pokazać, że ta liczba zespolona jest liczbą naturalną?
15 mar 09:42