oblicz całkę ogólną równania różniczkowego
potrzebujący: y'' −3y' +2y = cos3x
30 gru 02:47
jo: Już piszę rozwiązanie tylko zastrzegam aby dokładnie to jeszcze sprawdzić bo zawsze się spieszę
i w rachunkach może być błąd... ale nie powinien
30 gru 11:09
potrzebujący: oki
30 gru 11:29
jo: Równanie jednorodne: y"−3y'+2y=0 (1)
Rozwiązujemy równanie charakterystyczne: r2−3r+2=0 ⇒ r1=1 r2=2
Z tego całki szczególne równania jednorodnego to: y1=ex y2=e2x
a całka ogólna to yo=y1+y2=C1ex+C2e2x (2)
30 gru 11:36
jo: Nie wiem czy masz rozwiązać to równanie czy tylko zrobić to co napisałam...

?
30 gru 11:36
potrzebujący: rozwiazac:( ale co z cos3x
30 gru 11:44
jo: aaa.. to jeszcze nie koniec, zaraz c.d.
30 gru 11:44
jo: Zastosuję metodę przedwidywań, czyli: y=acos3x+bsin3x
(3)
y'=−3asin3x+3bcos3x
y"=−9acos3x−9bsin3x
podstawiamy to do
(1) i mamy (−9b+9a+2b)sin3x + (−9a−9b+2a)cos3x = cos3x
porównujemy teraz lewą stronę z prawą stroną równania i mamy układ równań:
−9b+9a+2b=0
−9a−9b+2a=1
| | 7 | | 9 | |
podstawiamy do (3), wtedy y=− |
| cos3x− |
| sin3x (4) |
| | 130 | | 130 | |
Rozwiązaniem ogólnym równania niejednorodnego jest:
| | 7 | | 9 | |
y=[C[(2)+(4)]=C1ex+C2e2x− |
| cos3x− |
| sin3x |
| | 130 | | 130 | |
Koniec.
30 gru 11:57
potrzebujący: oooooo dziękuje pięknie


rozumiem

a umiałays moze policzyc tą całkę podwójną w innym
zadaniu które naskrobałem


?
30 gru 12:02