matematykaszkolna.pl
Określ dziedzinę funkcji Duszko: z / |3z+2|
14 mar 19:50
Mila: z+2≠0
14 mar 21:05
Duszko: Mogę prosić o bardziej obszerne wytłumaczenie? Chciałbym wiedzieć jak to rozwiązać
14 mar 22:33
Mila:
z 

taka funkcja?
|3z+2| 
Mianownik różny od zera. Co chcesz z tym zrobić? Najlepiej napisz dokładnie polecenie z książki.
14 mar 22:43
Duszko: To nie jest zadanie z książki, gościu nam je napisał na tablicy na ćwiczeniach i powiedział żebyśmy to przemyśleli. Twoje rozwiązanie prawdopodobnie jest poprawne, ale zastanawiam się czy przy "opuszczaniu" wartości bezwzględnej nie powstaną dwa rozwiązania − jedno bez zmian, a drugie ze zmianą znaków pod pierwiastkiem. Widziałem zadania bez pierwiastka i tak to rozwiązywali
14 mar 22:51
Mila: A co ty chcesz rozwiązać? Nie widzę żadnego polecenia.
14 mar 23:34
PW: Nie wpuszczajcie gości na ćwiczenia, najlepiej niech je prowadzi pracownik uczelni.
15 mar 01:48
Duszko: Przepraszam już się poprawiam. Pan doktor inżynier prowadzący napisał to zadanie na tablicy. Polecenie wyglądało tak:
 z 

|3z+2| 
Dx=? Żadnej większej filozofii, niedługo zaczniemy przerabiać pochodne, a do tego trzeba umieć wyznaczać dziedzinę. Chcę zapytać w jaki sposób pozbywamy się wartości bezwzględnej w takim przypadku?
15 mar 06:17
PW: A dlaczego chcesz się jej "pozbywać"? Do wyznaczenia dziedziny jest potrzebna wiedza "dzielenie przez zero nie jest zdefiniowane". Pytanie zasadnicze dla ewentualnych innych rozważań to: − Symbol "z" oznacza liczbę zespoloną, czy rzeczywistą?
15 mar 09:05
Wyruchamwaszecorki: Slabo
15 mar 11:14
Duszko: 1. Wydaje mi się, że "z" jest symbolem za który można podstawić dowolną wartość, czyli zespolone też wchodzą w rachubę. 2. Z tego co mi wiadomo jeśli mianownik nie może być równy zeru, to muszę znaleźć miejsca zerowe tej funkcji i określić dziedzinę jako wszystkie liczby zespolone z wyjątkiem miejsc zerowych. Moje pytania to: −czy to co napisałem powyżej jest zgodne z prawdą? −jeśli tak, to jak wyznaczyć miejsca zerowe? Myślę na dwoma rozwiązaniami: albo: albo: |3z+2| ≠ 0 |3z+2|≠0 −3z+2 ≠ 0 /−3 v 3z+2 ≠ 0 /3 3z+2≠0 / 3 v 3−z−2 ≠ 0 / 3 z+2 ≠ 0 z+2 ≠ 0 z+2≠0 −z−2≠0 z ≠ −2 z ≠ −2 z≠−2 z≠2
15 mar 11:55
Jerzy: Masz jedyny warunek: z ≠ −2
15 mar 12:11
Duszko: Dziękuje.
15 mar 12:15