oblicz warotść całki
potrzebujący: 5∫−5 dy y2+1∫y2−1xdx
indeksy przy całce to jej granice oczywiście, jesli ktos moze pomoc to bede wdzieczny, pisanie
symboli jest czasochłonne wiec nawet słownie moze byc..
30 gru 02:44
jo: Zapisz tą całkę jeszcze raz bo jest nieczytelna... Postaram się pomóc
30 gru 09:45
potrzebujący: całka w granicach od −5 do 5 dy całka w granicach y2−1 do y2+1 xdx
30 gru 09:57
AS:
5 y2+1 5 y2+1 5
|dy|xdx = |dy x2/2 = 1/2 | [(y2 + 1)2 − (y2 − 1)2] dy =
−5 y2−1 −5 y2−1 −5
5 5
1/2|[(y4 + 2y2 + 1 − y4 + 2y2 − 1)dy = 1/2|4y2dy =
−5 −5
5
2*(y3/3) = 2/3[53 − (−5)3] = 2/3(250 + 250) = 500/3
−5
30 gru 12:18
jo: Chyba będzie tak:
| | x2 | | (y2+1)2 | | (y2−1)2 | |
= [x]5−5 * [ |
| ]y2+1y2−1 = (−5+5) * ( |
| − |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4y2 | |
= 10 * |
| = 10 * 2y2 = 20y2 |
| | 2 | |
30 gru 12:18
jo: moje chyba nie tak...
30 gru 12:20
potrzebujący: hmmm
30 gru 12:21
potrzebujący: rozumiem.. dziekuje
30 gru 12:31
jo: Ja już nie pamiętam wszystkiego, Ty jesteś na bieżąco więc będziesz wiedział co dobre
30 gru 12:38
AS: Korekta − w końcowej częśc błąd w przepisywaniu
... 2/3(125 + 125) = 500/3
30 gru 12:43
potrzebujący: AS to sie liczy jako iloczyn całek czy całka z całki

30 gru 12:56
jo: obliczaj jak pokazał AS.
30 gru 13:26
AS: całka z całki a nie iloczyn
30 gru 15:27