dd
pies: zadanko Wyraz pierwszy i trzeci rosnącego ciągu arytmetycznego są odpowiednio pierwszym i
trzecim wyrazem ciągu geometrycznego. Ich wspólny pierwszy wyraz jest równy 5, a drugi wyraz
ciągu arytmetycznego jest o 10 większy od drugiego wyrazu ciągu geometrycznego. Wyznacz te
ciągi.
no juz wyliczylem o tak patrzajcie:
5 a
2+10 1
3
5 a
2 a
3
uklad.rownan:
+5a32=a
2+10 ⇒a
3=2a
2+15
a
22=5*a
3
dalej:
a
22−10a
2−75=0
i wyszlo mi a
1=−5 a
2=15
to teraz sa 2 przypadki ....bo ciag jest rosnacy ale to chyba nic nie zmienia ..i pewnie mam
zle co ?
14 mar 19:07
pies: help mi tu
14 mar 19:13
pies: '
14 mar 22:28
Eta:
a
n: 5, 5+r, 5+2r i r>0 −−−− ciąg arytmetyczny rosnący
b
n : 5, r−5 , 5+2r −−− tworzą ciąg geometryczny
zatem (r−5)
2=5(5+2r) i r>0 ⇒ r
2−20r=0 ⇒ r(r−20)=0 i r>0 ⇒
r=20
to: a
n:
5,25,45 r=20 i b
n :
5,15,45 ,
q=3
i to wszystko
14 mar 22:53
Eta:
I jak ?
14 mar 22:58
Eta:
Pewnie poszedł spać ...........
15 mar 00:07
pies: ale co ja zle zrobilem ?
15 mar 16:29
pies: ale co to ja mialem zle?
15 mar 16:30
pies: ac ale i tak dziekuje etu
15 mar 18:57