Pomocy! Praca kontrolna
Rose:
Zad 1. Podaj zbiór wartości funkcji
f(x)=x2−2x−2
Zad 2. Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowych
f(x)=3x2+7x−c jest liczba−7/3. Wyznacz c.
Zad 3. Rozwiąż równania i nierówności:
a) 4x2=12x−9
b) −4x2+1=0
c) x2<2−x
d) x3+3x2−4x−12=0
Zad 4. Sprowadź do postaci ogólnej:
a) f(x)=−(x−3)(x+2)
b) f(x)=2(x−1)2+4
11 mar 22:56
Rose: Prosiłabym także o wszystkie obliczenia
11 mar 22:57
Jack: zad 1. juz ktos Ci praktycznie napisal
https://matematykaszkolna.pl/forum/319503.html
zad 2.
miejsce zerowe oznacza ze jak ten iks podstawisz do funkcji to Ci wyjdzie zero
| | −7 | | −7 | | −7 | |
f( |
| ) = 3*( |
| )2 +7( |
| ) − c = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | −7 | | −7 | |
3*( |
| )2 +7( |
| ) − c = 0 |
| | 3 | | 3 | |
c = ...
zad 3.
rownania kwadratowe −>>delta
4x
2 − 12x + 9 = 0
Δ = b
2 − 4ac
gdzie a = wspolczynnik przy x
2 (w tym wypadku 4)
b = wspolczynnik przy x (w tym wypadku −12)
c = wyraz wolny (w tym wypadku 9)
zad 4.
wymnoz i koniec zadania ...
11 mar 23:05